Ofte stillede spørgsmål

Vi bliver tit spurgt om mange ting vedr. karate og vores klub, og vi har derfor forsøgt at samle de oftest stillede spørgsmål herunder. Skulle du ikke finde svar her, er du velkommen til at stille dit spørgsmål på mail ved at trykke HER

Hvorfor JKA Karate..?
Hos JKA finder man den direkte forbindelse til de højest estimerede instruktører og mestre i verden, de har alle viet deres liv til JKA Shotokan karate, og udvikler og fornyer til stadighed denne karateform til gavn for det moderne menneskes behov.

Hvor mange “leveregler” er der i Dojo-kun?
Der er 5 regler, som lægger grunden til den måde, som Funakoshi Sensei mente, at udøverne bør opføre sig på. Samme 5 regler kan bruges til at leve selve livet efter, gøres dette så er navnet Gojo-kun. De 5 livsregler er:

* Søg den perfekte karakter
* Vær trofast
* Vær stræbsom
* Respekter andre
* Vær ikke voldelig i din optrædenHvad betyder JKA?
JKA er en forkortelse af Japan Karate Association, i daglig tale JKA. I Japan omtales The Japan Karate Association blot Kyokai. At denne organisation er kendt i Japan fandt 2 af klubbens instruktører ud af på en tur til Tokyo. De kunne ikke finde frem til JKA udfra adressen, da alle gadenavne i japan kun står på japansk..? De stoppede forbipasserende og bad om hjælp, desværre uden held, indtil de sagde Kyokai..... Så lyste japaneren op i et kæmpe smil... "Aaah Kyokai" blev der sagt, "kom, følg mig". Herefter fulgte den unge japaner vores 2 instruktører helt hen til hovedkvarteret for JKA. The Kyokai.

Hvad betyder NUETSU-DO?
Nuetsu er det japanske ord for det at være i nuet, i det nuværende øjeblik. Med fuld styrke i mindfulness. Do betyder vej, Nuetsu-Do = vejen, til at leve i nuet, i det nuværende øjeblik. 

At være i nuet er præcis det øjeblik hvor det nuværende øjeblik meget kort berører evigheden.


Hvad betyder Honbu?
Honbu betyder hovedstad, Tokyo er Honbu i Japan, og København er Honbu i Danmark. Vores Honbu Dojo, ligger i Vermlandsgade 75 i København. Her er instruktørtræning, alt vedr. landsholdet, dommerkurser, osv.

Skal man have den rigtige dragt på til de første timer?
Nej - løst tøj som fx. jogging-dragt eller shorts og T-shirt kan sagtens bruges. Efter nogen tid kan en gi bestilles i klubben. Den koster typisk mellem kr. 200 og 500 kr., hvilket er rigtig gode begynderdragter. Typisk bestiller de fleste karateudøvere en noget bedre gi anden gang. Skræddersyede gier fra elitefirmaet Tokaido er nok det foretrukne mærke, disse kan koste op til 3500 kr. Til gengæld holder de op imod 15-20 år.

Hvorfor den hvide dragt og det hvide bælte?
Karate skelner ikke mellem rig eller fattig. Kvinde eller mand. Mellem race og religion. Derfor starter alle helt i hvidt. Symbolsk for en ny, ren start i livet, alle får chancen uanset fortid, muligheden for at starte på en frisk. Ønskes dette skal gamle og måske knap så hensigtsmæssige måder at leve på bortlægges og træne i bushido ånd.

Hvad betyder “Karate”?
Det betyder “Tom-hånd” kara = tom. Te = hånd. Begge tomhånd iidet målet er selvforsvar uden våben.

Hvordan kan man få mere information?
Den bedste måde er at kontakte os på mail HER og aftale tid for en prøvetime .<br>På denne måde får du muligheden for selv at bedømme, om karate er noget for dig.

Hvordan foregår en graduering?
Når medlemmet starter i klubben, er det normalt, at grundformen skal bygges op. Det tager omkring 3–6 måneder. Det er dog op til medlemmets instruktør at vurdere, om det er muligt at bestå den første graduering tidligere. Graduering afholdes ca. 1 gang i kvartalet (marts, juni, september og december). Skulle man være så uheldig at blive syg i forbindelse med en graduering, er der mulighed for at komme til en sygegraduering eller gå til graduering i en anden JKA klub, men kun med tilladelse af chefinstruktøren i Nuetsu-Do. 

Hvad betyder Sempai, Sensei og San?
Sensei betyder egentlig født før, altså en ældre og bruges til at titulere vores højest graduerede instruktører, som f.eks. chefinstruktør for JKA Danmark Bura Sensei, instruktør Marino Sensei og Teknisk Direktør for JKA Danmark Pall Sensei, som alle tiltales Sensei af alle udøvere i Danmark.

Chefinstruktøren i alle klubber tiltales Sensei af alle elever i deres egen klub. Dvs. Poul Erik er vores Sensei i Nuetsu-do JKA Holbæk
- Sensei betyder.. Født før, altså ældre og derfor formentelig mere oplyst, vidende.
- Sempai betyder højere gradueret/senior. Alle instruktører og sortbælter tiltales ”Senpai” f.eks. ”Otto Senpai”.
- San er en høflighedsbetegnelse og betyder ”ærede”. Den er intetkøn og bruges både til mænd, kvinder, piger og drenge; f.eks. ”Ole San”. Denne høflighed bør altid benyttes mellem medlemmerne, når de hilser på hinanden. Benyttes altid, når en højere gradueret tiltaler en lavere gradueret.


Hvilke hovedorganisationer er Nuetsu-Do medlem af?
Nuetsu-Do er gennem JKA-Danmark medlem af verdens største selvstændige karateorganisation, Japan Karate Association, og Dansk Traditionel Karate Forbund DTKF. og United Karate Danmark.  Det er din garanti for velkvalificeret træning under gode instruktører.

Hvordan er træningen?
En træningstime starter altid med en kort meditation og derefter opvarmning, hvorefter der trænes teknik varieret med konditions- og styrketræning. Psyken trænes også, og disciplin er et vigtigt element. Traditionelle hilsemåder indgår som en naturlig del af træningen. Al træning varetages af vores erfarne og veluddannede instruktører. I Nuetsu er der en ansvarlig sortbælteinstruktør tilknyttet alle hold.  

Skal jeg kun træne?
Naturligvis skal du træne til de 3-4 årlige gradueringer (bælteprøver). Men vi lægger også vægt på andre aktiviteter – klubfester, opvisninger, weekendlejr, klubmesterskab, stævner, fællestræninger og hyggeligt samvær i klubben og sammen med andre JKA klubber. Derudover arangeres så tit det er muligt en fælles klubtur til et stort internationalt gasshuku, sidste tur var til Belgien i November 2015.

Har elevgrader navne?
Ja hver elevgrad har et navn, det står skrevet herunder:
Kyu grader 級.
10.Kyu (Jūkyū) Begynder 十級;
9.Kyu (Kukyū) 九級;
8.Kyu ( Hachikyū) 八級;
7.Kyu (Nanakyū) 七級;
6.Kyu (Rokkyū) 六級;
5.Kyu (Gokyū) 五級;
4. Kyu (Yonkyū)
3. Kyu (Sankyū)
2. Kyu (Nikyū)
1. Kyu (Ikkyū)

Har hver Dan grad (Sortbælte, Instruktør grad) også et navn?
Ja Dan grad har et navn, det står skrevet herunder:
1. Dan 初段 Shodan
2. Dan 二段 Nidan
3. Dan 三段 Sandan
4. Dan 四段 Yondan
5. Dan 五段 Godan
6. Dan 六段 Rokudan
7. Dan 七段 Nanadan
8. Dan 八段 Hachidan
9. Dan 九段 Kudan
10. Dan 十段 Jūdan
Kalender/aktiviteter


JKA Landsholdstræning
29. februar 2020
Jka Cup Ystad. Sverige
14. marts 2020
JKA. Mesterskabstræning.
14. marts 2020
Nuetsu Kyu Graduering
21. marts 2020
JKA Instruktørtræning ´+ Dangraduering og møde
28. marts 2020